”De som skjuter är unga, oorganiserade och bor kvar hemma”

foto © Skarpnäcks Nyheter

Dagens Nyheter startade i helgen en undersökande artikelserie, som försöker reda ut vilka det egentligen är som ligger bakom den senaste tidens skjutningar. De har kommit fram till några kanske överraskande slutsatser: Gärningsmännen är unga, de bor hemma, har skulder och inga jobb, men kan inte knytas till någon organiserad brottslighet.

Väldigt ofta ligger oorganiserad handel med droger på olika sätt bakom de konflikter som leder till att unga män blir skjutna. Det framgår av DN:s första undersökande artikel, om hundra fall efter 2013 där gärningsmän gripits, misstänkta för dödligt våld i gatumiljö.

Den expert DN har talat med – polisens expert på dödligt våld, kriminolog Mikael Rying – understryker att det inte är statistiskt säkerställt att de hundra män som DN:s undersökning omfattar är representativa, på annat sätt än att de faktiskt gripits och kunnat bindas till olika brott.

I DN:s artikel sammanfattas i korthet vad som framgår faktamässigt om gärningsmännen, samt vad som specifikt framgår kring några särskilt undersökta fall. Enligt Brottsförebyggande rådets statistik är den genomsnittlige person som mördar en man runt 40 år, skriver DN. Men de 100 personer tidningen granskat är mycket yngre, i genomsnitt bara 24 år gamla.

Följande fakta framkommer i DN:s material om de misstänkta:
• Det dödliga våldet har ofta ursprung i konflikter kring gatuhandel med cannabis.
• Tre av fyra gärningsmän är födda på 90-talet eller senare och bor i ett storstadsområde, strax under hälften bor i ett så kallat utsatt område.
• Majoriteten är skuldsatta, saknar taxerad inkomst, bor hemma hos sina föräldrar eller andra nära släktingar och kan inte knytas till någon organiserad brottslighet.
• Två av tre är sedan tidigare dömda för att ha använt droger, flera är dömda för olovlig körning, samt i vissa fall även för personrån, misshandel mm.

DN lovar att publicera fler granskande artiklar de närmaste dagarna. Vi kan av copyrightskäl bara publicera en kortare rewrite här. För er som inte prenumererar på DN ska tidningen ändå kunna finnas att läsa på exempelvis bibliotek och vissa kaféer. Och här är länken till artikeln: ”Unga oorganiserade och bor kvar hemma – de ligger bakom den nya mordvågen”

text: Aminata Grut