”Gå ner i arbetstid, odla din mat och kräv att få jobba deltid”

AKTUELL • Ni kanske läste nyss i en annan lokaltidning om Sanya Falkenstrand, Skarpnäcksbon som vill leva på självhushåll, inte har köpt schampo på flera år, använder tvättbara tyglappar på toa och odlar det mesta av sin mat själv?
I dag sände Tv4 direkt hemifrån hennes lägenhet i Skarpnäck.

Ni ska strax få länkar till klippen från Tv4:s morgonprogram, om ni missade det, där Sanya Falkenstrand bland annat visade upp sin tomatodling på balkongen och demonstrerade hur man gör schampo av såpnejlika. Ni ska också få länken till artikeln.

Men först tre korta frågor till huvudpersonen, som ser stadsodling, omställning mot energisnål vardag och självhushållning som viktiga mål att försöka nå upp till. På fullaste allvar. Och hon lever verkligen som hon lär, har gått ner i arbetstid för att kunna ställa om och ger bland annat kurser i urban självhushållning genom ekonomiska föreningen Anima Mundi.

 

Sanya Falkenstrand, i dag är du aktuell eftersom TV4 sände direkt hemifrån din lägenhet i Skarpnäck under sitt morgonprogram. Berätta, vem är du?

– Jag är mamma, naturahushållare, grön entreprenör och coach samt aktivist och musiker. Allt det går så klart in i varandra.

Hur var det att ha morgon-tv på besök?

– Det var ju skitbra, ska det visas nåt på TV så är det ju sånt här! Hoppas vi får se mer sånt här framöver och att fler blir aktiva.

Vad har du för råd till alla som tittar i efterhand på klippen från tv4? Varför ska man försöka bli mer självförsörjande?

– För att den miljö-, resurs- och sociala kris som vi definitivt befinner oss i kan slå snabbt och hårt mot oss, eftersom allt är intimt kopplat till det ekonomiska systemet.

– Det en bör göra är att sluta vara beroende av sina energislavar, all den energi vi slösar bort via fossila förstörande bränslen, genom att själva minska på användandet. Inte ersätta det med solpaneler, eller annat som är en grön illusion och bara en del i att föra tillväxtagendan vidare.

– Gå ner i arbetstid, odla din mat och kräv rätt politik för att kunna ställa om. Kräv till exempel att de arbetsgivare som vill erbjuda sina anställda att jobba deltid ska ha råd att göra det. Det kostar att ha fler anställda. Politikerna kan inte göra någonting så länge vi själva inte vill ha det.

– Fundera på detta: I dag går det åt mellan 10-40 kalorier för att vi ska få ut 1 kalori mat. I jägar/samlarsamhället gick det in 1 kalori för att få ut 10-20. Fnula på den!

– Vi i Sverige lever i en lånebubbla, med en utsåld välfärd som hamnat i statskassan… De flesta märker det, genom ökade oroligheter, men kopplar inte ihop det med de större systemen. Att en man sköts i huvudet utan för min port nyligen och att flera liknande händelser sker, samtidigt som vi har många utförsäkrade, det kopplar jag ihop med att naturresurserna är slut, främst oljan. Den kopplingen ser inte många. Men det är en del av den kris vårt samhälle befinner sig i.

text: Aminata Grut

 


Vill du se klippen
från morgonprogrammet och läsa mer?
Följ länkarna här under.

Sanyas mål: Leva på självhushåll, Mitt-i Söderort, 15/8 2017.

Miljökämpen som samlar på kiss och vill visa vördnad för vattnet, Tv4, 19/8 2017

Så gör du hårschampo av ogräset, Tv4, 19/8 2017

 

Uppdatering: Så gör du schampo, diskmedel och tvättmedel av såpnejlika, video från Mitt-i.