”Vi bjuder på konsert för kärlek och sammanhållning i Skarpnäck”

""
foto © Aminata Grut

AKTUELLA • Musikerna Robin Cochrane och Bambo Cissokho – och de andra i bandet Wakili – är trötta på alla negativa skriverier om Skarpnäck. De bestämde sig för att bjuda Skarpnäcksborna på fest och musik istället, innan sommaren är slut. Sagt och gjort, Robin tog kontakt med Skarpnäcks Kulturhus och nu blir resultatet en gratis konsert, på söndag, den 17 september kl 15.00. ”Kom och dansa med oss, och ta med hela familjen”, skriver bandet på sin hemsida.

Bambo Cissokho, sångare och trummis i Wakili, hör till de Skarpnäcksbor som har familj och barn, han är fotbollstränare för barn under 10 år och han har precis som många andra känt sig otrygg efter sommarens alla händelser.

– Ja det känns jättetråkigt alltså, precis som alla andra har jag har hört skott, hört helikoptrar och sett polisbilar. Jag är ofta orolig när jag jobbar och tänker på barnen, eftersom jag ofta brukar komma hem sent. Jag tänker att vi som bor i Skarpnäck måste försöka hitta någon lösning på det här, vi alla borde kunna enas. Vi kan inte alltid vänta på politikerna. Och det vi musiker kan göra, är att bjuda på fest och dans.

När vi träffar bandet repar de i en källarlokal, soundet är kompakt, svängigt. Wakili är ett relativt nybildat band men frontmännen, trummisen Robin Cochrane och slagverkaren Bambo Cissokho, har samlat ihop en rutinerad line-up av medmusiker. Alla är aktiva i olika band och som ackompanjatörer till olika kända artister. Gitarristen Lennart Söderlund exempelvis har spelat i 15 år med tunggungande Peps Blodsband, med Ahmadu Jarrr & the Highlife Orchestra, Bolon Bata och Makonde. Basisten Owe, ”Rock-Owe” Dahlqvist har spelat med bland andra Dag Vag. Kaj Szyszkiewicz, gitarr och kör, har bland annat hörts med Junior Natural, Dani M och Löst Folk och keyboardisten John Rudefelt spelar regelbundet med bland andra Kristin Amparo, berättar Robin Cochrane.

Hur började det här egentligen?
– Det började när jag och Bambo var på en fest och han råkade hamna framför mikrofonen och jag vid pianot. Vi brukar egentligen spela djembe ihop, men där föddes idén till Wakili. Sedan har det tagit ett år innan vi lyckades samla ihop alla som är med nu. Så vi är relativt nystartade, men redan ute på spelningar.

Vad blir det för slags musik nu på söndag?
– Vi spelar mandinka reggae och västafrikanskt sväng. Det är musik som blandar olika stilar och traditioner, vi använder oss av reggaebeat, mbalax, wassoulu, guineanskt, mandinkarytmer. Jag har lyssnat på musik från Afrika i hela mitt liv och har varit i Mali tidigare, men i vintras var jag i Casamance i södra Senegal i en månad och blev så vansinnigt inspirerad av blandningen där, på en massa olika nivåer. Just det här att det inte finns några gränser, att det är en enorm mix av kulturer, språk, nationaliteter, religioner, musik och rytmer. Vår musik är inspirerad av det samtidigt som texterna också talar om sammanhållning mellan folkgrupper och länder. Mandinka reggae kallar vi det för, mest för att Bambo sjunger på språket mandinka.

Varför gör ni konserten gratis? På eventsidan för konserten skriver ni att ”vi ska spela för kärlek och sammanhållning, och för att vi älskar Skarpnäck trots att det skrivits mycket negativt i media på sistone”.
– Vi gör det gratis för att det måste göras, det måste hända någonting, säger Robin Cochrane. Vi orkar inte vänta på att det ska sökas pengar och väntas på svar. Det kändes bättre att göra så här istället. Det är så lätt att tala om allt som är negativt istället för att ordna något positivt.

Så nu bjuder ni på fest istället?
– Ja nu bjuder vi på fest och dans!

text, ljud och foto: Aminata Grut
2017-09-12 kl 18:05

 

Här under kan du lyssna till hela intervjun med Robin Cochrane och Bambo Cissokho, se vår video där bandet repeterar låten Kaira (fred) och hitta fler länkar till deras musik. Wakilis fanpage hittar du på Facebook. Och här ser du hela bandet i en panoramabild från replokalen.

Allra sist, ett exempel på hur det kan låta om Robin Cochrane och Bambo Cissokho när de spelar djembe ihop. Här tillsammans med musikerkollegan, trummisen och producenten Lisa Ladberg på doundoun och sanbang i en video från 2014.