Socialt resurscenter kan få bas i Skarpnäcks kulturhus

""
foto © Aminata Grut

LOKALT • Skarpnäcks Kulturhus ska inleda en så kallad förstudie kring möjligheten att grunda ett socialt resurscenter i Skarpnäck, med stöd från Stockholms stads kulturförvaltning och i samarbete med föreningen Demos, som har postadress på Södermalm. 

I ett evenemang postat på kulturhusets Facebooksida under torsdagen bjuder arrangörerna in till kick-off för samarbetet ikväll fredag kl 18.30-20.00 i kulturhuset på Skarpnäcks allé. Inbjudan riktas till alla grannar, lokala föreningar och andra, som är intresserade av att få veta mer, av att vara med och driva ett resurscenter, eller bara är nyfikna.

Enligt Facebookeventet ska projektet vara förenings- och medborgardrivet och innehålla allt från läxhjälp, soppkök, samtalskvällar till filmklubb och annat. Samarbetspartnern just nu, föreningen Demos, ska bjuda på soppa under fredagkvällen, berätta om sina verksamheter och lyssna på besökarnas idéer. Tanken är att fler föreningar ska kunna vara med och driva centret på sikt.

När en organisation har fått pengar till en förstudie brukar det betyda att de som driver verksamheten under en viss tid, oftast bara några månader, får möjlighet att utvärdera förutsättningarna för att genomföra ett större projekt som kanske kan bedrivas kontinuerligt under en längre tid, med finansiering från olika samarbetspartners.

Föreningen Demos skriver på sin hemsida bland annat att de är partipolitiskt och religiöst obundna. Enligt stadgarna arbetar de mot social orättvisa och för en fördjupad demokratisering av samhället. De vill också driva verksamhet i så många av Stockholms stadsdelar som möjligt. Medlem kan den bli som är beredd att lägga 40 timmar arbete om året i föreningens verksamhet.

I verksamhetsplanen för 2017 skriver föreningen att de har beslutat att skapa ett socialt center. ”En plats för lärande, för solidaritetsarbete, för socialt umgänge, för unga och äldre och alla däremellan. Du kommer och delar med dig av din tid, kunskap och erfarenhet i den form just du har att erbjuda. Så skapar vi ett stort socialt nätverk för trygghet och gemenskap i föreningen Demos. Vårt mål är en fast lokal för verksamheten. En mötesplats, en trygg punkt, ett lärcenter, en scen, ett rum för alla.”

Vi har under kvällen sökt föreningen Demos via Facebook.

text & foto: Aminata Grut
2017-09-15 kl 00:36

 

Här hittar ni eventet på Facebook.
Här hittar ni mer information om föreningen Demos
Här hittar ni mer information om Skarpnäcks kulturhus