Gambia fick ny president – i Dakar

UTRIKES • När detta skrivs har den gamle presidentens mandat gått ut och den nye, Adama Barrow, ska sväras in. Det är en ceremoni som många trodde inte skulle kunna hållas. Även här i Sverige har gambier i exil följt utvecklingen med stor oro och många förhoppningar.

Gambias nye president svors in 19 januari 2017 i Senegals huvudstad Dakar. Händelsen uppmärksammades stort av gambier i exil både i Senegal och i Sverige.

I början av december valdes Adama Barrow, kandidat för en koalition av oppositionspartier, till ny president för Gambia i Västafrika. Den gamle presidenten och diktatorn i Gambia, Yahya Jammeh, accepterade först förlusten. Men en vecka senare förkastade han valresultatet och försökte utlysa nyval. Sedan dess har Jammeh konsekvent vägrat att lämna ifrån sig makten, trots att omvärlden gett sitt stöd till Adama Barrow.

Den tillträdande presidenten hämtades av en delegation från Ecowas några dagar innan Jammehs officiella mandat gick ut, vilket det gjorde vid midnatt mot torsdagen. Nu är Barrow i Dakar, Senegal och kommer att sväras in som president där, vid Gambias ambassad dvs på gambiskt territorium, kl 16.00 lokal tid.

Runt Gambia har Ecowas mobiliserat trupper från fem länder, under ledning av en senegalesisk överbefälhavare. Trupperna kommer från Senegal, Nigeria, Ghana, Togo och Mali. De förväntas få klartecken från FN:s säkerhetsråd för en intervention i Gambia runt två timmar efter den nye presidentens ceremoni. Kanske är Gambias nye president alltså hemma redan torsdag kväll.

Här finns en direktrapport i Storify, där du kan läsa mer om händelseutvecklingen i Gambia.