”Visst har det en förebyggande effekt när vuxna är ute och kvällsvandrar”

foto © Skarpnäcks Nyheter

Spekulationerna kring de skjutningar och rån som ägt rum i Söderort de senaste dagarna och tidigare i år är många. Bland de boende har ständigt återkommande helikopterspaning, avspärrningar och polisinsatser inte direkt bidragit till en känsla av trygghet. ”Vågar man släppa ut barnen?”, har varit den största oron denna sommar för många av de vi talat med.

I dag publicerar Aftonbladet obekräftade uppgifter om att polisen spanat på de inblandade i tisdagens mord i Östberga, att insatsen avslutades precis innan skjutningen ägde rum och att mordet skulle vara en del av ett pågående gängkrig. Lite senare under tisdagen sköt någon också i Skarpnäck och det har kommit rapporter om ytterligare ett rånförsök i Sköndal.

Mot bakgrund av allt detta blir den viktigaste frågan nu ändå, för alla som bor i Skarpnäck, Östberga och på andra platser där människor drabbats, om det går att få stopp på det eskalerande våld som har skrämt upp många. Det är i alla fall vad som kan utläsas av kommentarer i sociala medier.

Kjell Lindgren, vid Stockholmspolisen, berättar att att allmänheten redan har varit till stor hjälp i utredningsarbetet, till exempel när det gällde att snabbt hitta flyktbilen som användes av de som flydde från brottsplatsen i Östberga.

– Polisen är mycket tacksam för alla typer av tips och information, som boende och andra kan och vill lämna, om iakttagelser i samband med de aktuella skjutningarna. Utredningarna är pågående och helst vill vi inte att detaljer som kan störa arbetet kommer ut, därför kan polisen inte bekräfta spekulationerna i pressen, men den som har information som kan vara till hjälp får gärna ringa oss, även anonymt, säger han.

Här i Skarpnäck talar folk om att börja kvällsvandra. Hjälper det när vuxna boende är ute och rör sig mycket i sitt eget område i förebyggande syfte? 

– Kvällsvandring är något som vi vet hjälper. Det har en klart lugnande effekt lokalt och kan förebygga våld i de egna kvarteren.

Så man utsätter sig inte för fara om man går ut?

– Nej, tvärtom. Ju fler vuxna som är ute och rör sig, desto mindre risk att något inträffar.

Text: Aminata Grut

 


BAKGRUND:

Nya uppgifter om skjutningen i Östberga, källa: Aftonbladet 

Uppdaterad 18/8 kl 19:43