Vintern är här igen… kanske?

Vilken vinter det blev. Åtminstone i norra Sverige. Vi sörlänningar har en mer ostadig situation även om det faktiskt har varit fullt möjligt att njuta av både skidåkning, pulkabackar och skridskois under någon vecka. Och om vi ska tro väderprognoserna så kommer kylan snart tillbaka igen. 

Årets rapportering från Skarpnäck börjar alltså med väder. Att det här årets vinter är ostadig har vi redan märkt. Just nu har vi i alla fall en del snöfall att vänta, fram till lördag. På lördag kväll börjar temperaturerna krypa nedåt igen, enligt SMHI och andra vädertjänster, i takt med snöfallet. Det blir också lite blåsigt.

På söndag blir det fyra minusgrader, enligt SMHI och vi kanske kan vänta oss att eventuell snö ligger kvar. Mot mitten av veckan kommer de lägsta temperaturerna att ligga runt minus tio, ned mot minus tretton på natten, i kombination med ganska klart väder enligt vädertjänsten.

Ni har kanske hört om det gamla folkskrocket som säger att det ska till sju oväder innan våren kommer? Det handlar då förstås om vädret under vårvintern. Just när en tror att våren har kommit så blir det ett nytt snöoväder och isen lägger sig igen. Det kanske är dags att börja räkna?

I vilket fall som helst är det snart dags att ta fram vinterskor och tröjor igen. Vi ses i ovädret.

Aminata Grut
2018-02-02, kl 13:52