”Höga smällar kan vara olagliga knallskott, så kallade bangers”

””

LOKALT • Natten mellan fredag-lördag ryckte polisen ut två gånger till Skarpnäck på grund av höga smällar. Även till Östberga blev det två utryckningar av samma anledning. Boende skriver i sociala medier att det smällde på bland annat en bakgård nära Horisontvägen i Skarpnäcks gård. 

”Vi hittade inget, i någon av utryckningarna, som tydde på att allvarligare brott skall ha begåtts”, skriver polisen på sin Facebooksida, Polisen GlobenMen, skriver den som postat inlägget, polisen har ändå lagt särskilt fokus på Skarpnäck och även Dalen i helgen. Exakt vad det inneburit kunde inte vakthavande befäl hos polisen svara på när vi ringde upp och frågade under söndagen, däremot kunde hon bekräfta att natten mellan lördag och söndag varit betydligt lugnare.

Enligt polisen är det ofta knallskott, eller så kallade bangers som är olagliga men just nu populära bland ungdomar i de yngre tonåren, som ligger bakom höga smällar i många bostadsområden. Den mindre typen av bangers är små, svåra att upptäcka och tidigare har de främst varit ett problem inom fotbollen eftersom mindre laglydiga supporters smugglar dem med sig in på matcher. Bangers är alltså ett slags kraftiga pyrotekniska smällare som avger en väldigt skarp knall, de starkare kan nå nivåer på över 130 decibel (upp till 180 decibel) och har då ett säkerhetsavstånd på minst 15 meter. Den som befinner sig närmare än så kan få hörselskador. Bangers kan också ge tryckskador på inre organ eller brännskador om man är för nära dem när de detonerar. Det har förekommit att personer som varit på väg att kasta iväg knallskott inte lyckats och då har fått mycket allvarliga skador på händer och armar. De flesta bangers är importerade, ofta från Polen och det är vanligt att de köps via internet. De är förbjudna i Sverige men tillåtna i vissa EU-länder.

Bangers som inte är godkända i Sverige är olagliga att äga, sälja och använda. Att smälla av knallskotten på allmän plats utan polistillstånd är ett brott mot ordningslagen. Om en banger kastas mot någon räknas det som ofredande. Skadas någon är det misshandel. Innehav kan leda till en dom för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

text & foto: Aminata Grut 

 

Så säger ordningslagen: ”Pyrotekniska varor får inte användas utan polistillstånd om användning med hänsyn till tidpunkt, platsens belägenhet och övriga omständigheter innebär risk för skada för någon annan person eller egendom.”

 

Tidigare artiklar:
”Vi trygghetsvandrar i Skarpnäck fem nätter i veckan”
”Straffskärpning är bra men det behövs mer civilkurage”
”De som skjuter är unga, oorganiserade och bor kvar hemma”
”Visst har det en förebyggande effekt när vuxna är ute och kvällsvandrar”