Världens barn-helg för familjer i Skarpnäck

Fotomontage © Mr Goran och Skarpnäckskyrkan.

Trollkarlen Mr Goran och Clowner utan gränser kommer till Skarpnäck på lördag för att delta i aktiviteter till förmån för Världens barn. Bland annat blir det en gratis familjeföreställning i Skarpnäckskyrkans lokaler på Skarpnäcks allé.

Det är tionde året som Skarpnäckskyrkan arrangerar aktiviteter till förmån för Radiohjälpens insamling Världens Barn. Årets kampanj startade i slutet av september och avslutades med stor gala i SVT under fredagskvällen 6 oktober. Insamlingen 2017 nådde över 54 miljoner kronor, en bra bit över målet alltså, som var att samla ihop 20 miljoner.

Men insamlingen pågår egentligen året runt, fyller tjugo år i år och är ett samarbete mellan Radiohjälpen och 14 bistånds­organisationer. Överskottet av de insamlade medlen går till barnprojekt runt om i världen. De 14 hjälporganisationer som ingår i Världens Barn-familjen 2017 är Afrikagrupperna, Barnfonden, Diakonia, Erikshjälpen, IM Individuell Människohjälp, IOGT-NTO-rörelsen, Islamic Relief, Läkarmissionen, PMU, Rädda Barnen, Svenska Afghanistankommittén, Svenska kyrkan, Svenska Röda Korset och We Effect. Insamlingsarbetet stöds under kampanjen också av SVT och Sveriges Radio P4, skolor, föreningar, företag, kyrkor och frivilliga i hela landet.

Skarpnäckskyrkan är en av de frikyrkor som sedan många år tillbaka deltar. I år satsar församlingen lite extra på avslutande aktiviteter under två dagar, med fritt inträde, berättar Ingela Freed, projektledare i Skarpnäckskyrkan.

– Ja, alla Skarpnäcksbor är välkomna! Här bor ju barn från alla världens länder så det är också med särskild tanke på dem som vi arrangerar det här. På lördagen pågår aktiviteterna från 14.00–16.00 med bland andra två personer från Clowner utan gränser som gäster och dagen avslutas kl 16.00–17.00 med en familjeföreställning. Det är trollkarlen Mr Goran som ska framträda, i kyrksalen. Och på söndag är det familjegudstjänst klockan 10.00.

Hur mycket har ni samlat in till Världens Barn hittills?

– Det är tionde gången vi arrangerar det här, så det är lite svårt att redovisa. Nuförtiden hänvisar vi dessutom alla till att använda sms eller swish för att ge pengar så det är lite svårt att uppskatta hur mycket vi samlar in, men det brukar vara många som ger. Det är ju ett väldigt viktigt arbete som pengarna går till. Pengarna fördelas mellan många organisationer som samlas i projekt för barn i hela världen.

– Ett tips är för övrigt också att den som har gamla sedlar kan ge dem till insamlingen. Världens Barn har möjlighet att lösa in dem.

Vad är målet med era familjedagar?

– Vi vill gärna att barnen själva ska förstå vad de insamlade pengarna går till och därför kommer en del av det vi gör under helgen att gå ut på att berätta vad organisationerna gör. Det känns viktigt. Clowner utan gränser är med under lördagen och kan berätta om sitt arbete. De reser ju runt i bland annat flyktingläger och träffar barn där.

Vi hörde att aktiviteterna pågår för fullt, med bullbak i kyrkan ikväll?

– Ja, alla som brukar vara aktiva i det här hjälps åt och förbereder dagen. Det är en del av arbetet som är väldigt roligt och skapar gemenskap.

Text: Aminata Grut
2017-10-06 kl 17:30, uppdaterat kl 23:00
redaktion@skarpnacksnyheter.se

Relaterat
Skarpnäckskyrkans program, lördag 6/10, söndag 7/10
Insamlingen Världens Barn, Radiohjälpens hemsida (öppnas i nytt fönster)
Startskottet för Världens Barn-insamlingen, SVT 29/9 2017 (nytt fönster)
Radiohjälpens stora gala för Världens Barn, SVT 6/10 2017 (nytt fönster)
Musikplats Special för Världens Barn, Musikgala i P4 Stockholm, 6/10 2017 (nytt fönster)