Partierna som styr i Stockholm

Skarpnäcks stadsdelsnämnd har möte och hearing i Skarpnäcks Kulturhus, i samband med den demonstration som boende i området arrangerade våren 2022.

Har du koll på vilka partier som styr i Stockholm? Vilka folkvalda som bestämmer i Skarpnäck? Det kan vara bra att veta när du ska fatta beslutet om vem eller vilka du ska rösta på i årets val. Här får du en sammanfattning av vilka som haft den politiska makten i Stockholms stad och Region Stockholm de senaste fyra åren, hur många de är och var du hittar det förra valresultatet.

Både Stockholms kommun och Region Stockholm styrs sedan 2018 genom ett samarbete mellan partierna till höger i den traditionella skalan, med stöd av Miljöpartiet. Ett av MP:s starkaste fästen 2018, med nästan 20% av rösterna i kommunfullmäktigevalet, är Skarpnäck där partiet efter förra valet som tack för stödet i kommunfullmäktige ännu en gång fick utse ordförande för den lokala stadsdelsnämnden.

Stockholms stad

De förut så starka Moderaterna (M) har förlorat allt mer stöd i alla opinionsundersökningar. För att kunna behålla makten i huvudstaden vill högerpartierna nu samarbeta med Sverigedemokraterna (SD). Men både Centerpartiet (C) och Miljöpartiet (MP) har sagt att de inte vill samarbeta med SD utan hellre med Socialdemokraterna (S). Det kan betyda maktskifte i Stockholms stad, beroende på vad väljarna bestämmer sig för att rösta på.

När högerpartierna tog ledningen i Stockholms kommunfullmäktige efter valet 2018 tillsammans med Miljöpartiet hade de sammanlagt 54 mandat (51 krävs för majoritet). Men koalitionen mellan Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, hade bara 45 mandat. Miljöpartiet bidrog med 9 mandat, dvs det som behövdes för att skapa en stabil majoritet.

Mandatfördelningen efter valet 2018. Källa: Stockholms stad.

Historiska valresultat längre tillbaka i tiden hittar du på Wikipedia. För mer statistik är det en bra idé att också göra ett besök på Statistiska centralbyrån, SCB:s hemsida. För 2018 hittar du resultaten på Valmyndighetens hemsida.

Stockholms folkvalda kommunpolitiker sammanträder för det mesta i Rådssalen i Stockholms stadshus, där kommunfullmäktige har 101 platser, eller mandat som det också kallas. Där bestämmer de hur mycket av dina skattepengar som ska gå till äldreomsorg, idrott, skolor, socialt stöd till familjer och ungdomar, lokalt byggande och en massa annat. Politikerna sitter också i en rad nämnder och bolagsstyrelser och fattar beslut.

Under 2022 har Stockholms stad en budget på lite drygt 116,5 miljarder kronor. Du kan läsa mer om hur pengarna används i stadens dokument Budget 2022.

Stockholms stads budget för 2022. Källa: Stockholms stad.

Region Stockholm

Region Stockholm, som har hand om sjukvård och kollektivtrafik och större regionala frågor, styrs sedan flera mandatperioder tillbaka av en borgerlig koalition av högerpartier. Sedan 2018 har koalitionen stöd av Miljöpartiet.

Regionfullmäktige i Stockholm har 149 platser och sammanträder i Landstingshuset i Stockholm. För att få majoritet i fullmäktige krävs 75 platser. Den borgerliga koalitionen, det vill säga högerpartierna, hade bara 70 platser efter valet 2018, men tack vare Miljöpartiets stöd fick de ytterligare 8 vilket gjorde det möjligt för koalitionen att fortsätta styra utan att ta hjälp av Sverigedemokraterna.

De pengar de här politikerna har möjlighet att sätta sprätt på, det vill säga Region Stockholms budget, är cirka 119 miljarder kronor för 2022. Verksamheten, som styrs av en rad olika nämnder, finansieras till ungefär 80 procent genom skatteintäkter från alla invånare i Stockholms län. Under 2022 är skatten 12,08 kronor per hundra kronor. 

De fem partierna som styrt regionen de senaste fyra åren är alltså Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Har du något att klaga på när det gäller sjukvården eller kollektivtrafiken är det dessa partier som du ska höra av dig till.

mandatfördelning mellan partierna i staplar

Riksdagsvalet

Om du vill roa, eller oroa, dig genom att se hur dina grannar röstade i riksdagsvalet förra gången (du kan förstås inte se vem som röstat men du kan se hur folk röstat i olika bostadsområden) kan du gå till Valmyndighetens hemsida val.se och kika på hur Stockholmarna röstade i riksdagsvalet 2018.

Du kan också testa SVT:s interaktiva karta över kommunvalet 2018, som visar den exakta indelningen kvarter för kvarter på en interaktiv karta.

Vi som bor i Skarpnäck hör till valdistrikt 4 Östra Söderort. Under den rubriken i tabellerna på Valmyndighetens hemsida kan du klicka dig vidare till just ditt valdistrikt (namnet står på ditt röstkort) och se hur många röster olika partier har fått. En del av de som röstar använder den informationen för att försöka gissa om det är någon idé att taktikrösta på ett visst parti för att det exempelvis ska kunna komma in i kommunfullmäktige, hålla sig kvar i Riksdagen eller Kommunfullmäktige.

Valdistriktet i Stockholm 4 Östra Söderort. Källa: Valmyndigheten.

Fakta

De tre nivåerna av politik och bestämmande i Sverige som vi röstar fram politiker till är följande.
• Kommunerna (290 stycken) – som sköter lokal äldreomsorg, stöd till familjer och ungdomar, skolor och förskolor, lokala vägar och tillstånd att bygga.
• Regionerna (21 stycken) – som bestämmer om sjukvård, kollektivtrafik, samt ansvarsområden som exempelvis kultur och övergripande samhällsplanering.
• Riksdagen (landsmötet) – stiftar lagar och bestämmer om allt större som rör Sverige.

Antalet röster som behövs för att ett partis ska kunna ta plats i de olika beslutande församlingarna.
För att komma in i Riksdagen behöver ett parti få fyra procent av alla röster i Sverige, vilket är den så kallade Riksdagsspärren.
För regionfullmäktige är spärren tre procent av rösterna.
För att komma in i kommunfullmäktige behövs antingen två procent av rösterna i en kommun, eller tre procent om valunderlaget består av flera sammanslagna kommuner.

Redaktionen
04.09.2022