Orolig mamma fick mailsvar: ”Vi ska presentera åtgärder mot våldet”

""
Kopia av mailet från Ewa Larsson (MP).

LOKALT • ”Mina barn lekte 100 meter från den senaste skjutningen. Vad gör ni åt det?” skrev en orolig mamma i Skarpnäcks gård i ett mail skickat direkt till stadsdelens ordförande Ewa Larsson (MP) i slutet av augusti. I sitt svar lovade ordföranden att presentera flera åtgärder för ökad trygghet i Skarpnäck, senare i höst. 

Medborgarfrågan och svaret behandlades helt kort vid det senaste mötet i Stadsdelsnämnden 21 september. Ordföranden Ewa Larsson (MP) säger bland annat i sitt svar på mailet att politikerna ser allvarligt på kriminalitet, hon nämner nattvandringar och sociala insatser för barn och unga och att politikerna ser fram emot att det snart kommer att anställas en ny kommunpolis. Vilka åtgärder som ska presenteras senare i höst har inte redovisats.

Här publicerar vi nu mailväxlingen i sin helhet.

Mail från Skarpnäck, 29 augusti 2017
Hej. Jag bor med mina två små söner i Skarpnäck och är nyfiken på hur ni framåt kommer hantera situationen kring det eskalerande våldet i Skarpnäck. Vi känner mer och mer att vi kanske inte kan bo kvar längre. Har ni som arbetar politiskt några diskussioner och visioner hur ni kan förbättra säkerheten och läget i Skarpnäck? Den senaste skottlossningen skedde cirka 100 meter från min 4-åring och 6-åring som var ute och lekte med mig i parken en skön sommarkväll. Hur påverkar det barn att växa upp i en sådan miljö? Och vilken typ av förbättring kan göras med omgående insatser? 

Svar från stadsdelsnämnden, 30 augusti 2017
Stadsdelsnämnden arbetar intensivt med att öka tryggheten i stadsdelen. Det är många olika faktorer som bidrar och du tar speciellt upp skottlossning. Här arbetar stadsdelsförvaltningen tillsammans med polisen och Skarpnäck kommer nu få en egen så kallad kommunpolis, vi delade tidigare med Farsta. Det är på inga vägar nog, men en början till att återuppta det goda samarbete förvaltningen tidigare hade med polisen. Tillsammans med bostadsbolagen sker nattvandringar, främst helger och en social insatsgrupp finns till stöd för unga vuxna. Det förebyggande arbetet med barn och unga i Skarpnäck har också intensifierats. Sammantaget så tar nämnden allvarligt på kriminalitet och på senaste nämnd fick vi en redogörelse från förvaltningen om att knarkhandel har ökat i vårt närområde. Tyvärr sker det inom hela staden. I Skarpnäck släpper politiken inte taget om frågan att erbjuda ett tryggt boende, vi jobbar vidare med frågan och kommer senare i höst att presentera flera åtgärder, vänligen Ewa Larsson, ordförande.


Relaterat:

Samtliga handlingar från Stadsdelsnämndens senaste möte

 

/Redaktionen
kl 07:24