Yasin fick muntligt besked – utvisas inte med planet till Kabul

AKTUELLT • Yasin Mohammadi, den utvisningshotade fotbollskillen som vi skrivit om tidigare, har fått muntligt besked från Migrationsverket om att han inte behöver åka med på planet till Kabul ikväll. Exakt vad uppskovet innebär framgår inte, men det betyder förmodligen att hans ärende får en ny prövning.

Sammanlagt skulle minst 15 ungdomar utvisas till Afghanistan ikväll, enligt de senaste uppgifterna i media, men enligt den information som kommer från nätverket ska fem av dem ha fått besked om att de får stanna ett tag till, efter att deras juridiska ombud arbetat hårt med begäran om verkställighetshinder i de olika ärendena.

FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter ska ha ingripit i ett av fallen, som gällde en kristen afghansk ensamkommande och begärt att Migrationsverket skulle stoppa utvisningen.

Enligt nätverket har journalister från DN, SvD, Ekot, P1, Uppdrag Granskning, P4 Göteborg, P4 Uppsala, SVT Väst, kvällspressen och många lokala tidningar och radiokanaler bevakat och följt händelserna.

Yasins svenska mamma kommenterar beskedet så här i ett meddelande.
– En av de svåraste dagarna i mitt liv. Att in i det sista kastas mellan hopp och förtvivlan. Yasins utvisning stoppades. Galen glädje! Vi vet inte på vilka grunder. Men han är kvar på förvaret och i morgon tar vi nya tag. Mina tankar går till dem som är på Landvetter nu, på väg till Kabul. Till dem som sitter inlåsta på förvar och på dem som får avslag på sina asylansökningar.

Redaktionen
2017-10-10 kl 20:10, uppdaterat kl 22:35