De kämpar in i det sista för sin son som ska utvisas

""
Skarpnäcks konstgräsplan. Foto © Aminata Grut

FOLK • Nyss var han en vanlig sextonåring som spelade fotboll i Skarpnäck, gick i skolan och hängde med syskonen i den svenska Stockholmsfamilj som tagit emot honom som sin egen och trodde att han skulle få stanna. Nu har Migrationsverket kommit fram till att Yasin Mohammadi nog är två år äldre och därför kliver han snart på planet som ska ta honom till Kabul. Ett land där han inte har några släktingar och där han inte bott sedan han var fem år.

Familjen som tog emot Yasin kämpar in i det sista. Tillsammans med vuxna från andra stödfamiljer försöker de just nu stoppa utvisningen av flera ungdomar som ska flygas till Afghanistan under tisdagen den 10 oktober.

De vuxna har via sociala medier bett vänner och bekanta att hjälpa till genom att skicka mail med vädjanden till riksdagsledamöter, till flygbolaget Privilegestyle som hyrts in av Migrationsverket och till alla andra som kan tänkas ha möjlighet att göra något praktiskt för att hindra planet från att lyfta, eller medverka till ett beslut om amnesti. Jurister arbetar också för att se om de kan få fram nya skäl för ett överklagande.

Både Yasins familj och många andra familjer har varit vid Migrationsverkets förvar i Kållered utanför Göteborg för att träffa sina ungdomar, som sitter inlåsta där i väntan på utvisning. De vuxna har också överlämnat så kallade startkit, med sådant som kan behövas i Afghanistan. På förvaret är stämningen desperat, många av ungdomarna mår mycket dåligt. Och det gör familjerna också.

– Jag förstår inte varför man gör så här mot oss, säger pappan i Yasins svenska familj. När Yasin kom till Sverige släpptes han in med öppna armar och budskapet var att vi skulle öppna våra hjärtan och se ungdomarna som en resurs. Rusta dem för ett liv i Sverige. Nu känns det som att både ungdomarna och alla familjerna som ställt upp behandlas som skit. Alla våra barn mår dåligt av det här.

Yasin var en av de ensamkommande ungdomar som sökte asyl i Sverige 2015. Han tillhör den förföljda shiamuslimska minoriteten hazarer och ursprungsfamiljen flydde för över tio år sedan undan talibanerna till Iran, där det finns över två miljoner flyktingar som är hazarer och där situationen var mycket osäker. I flykten därifrån fick Yasin inte med sig någon ID-handling. Förra året avstod han, på inrådan från sin svenska advokat, från att göra en åldersbestämning med hjälp av röntgen. Det ledde till att Migrationsverket istället uppskattade hans ålder till 18 år. Och då förändrades allt. Han betraktades plötsligt som vuxen och hans ansökan om asyl skulle därför få en mycket hårdare bedömning.

Men familjen har ändå hoppats. Yasin har ju trots allt varit här i snart två år. Han har lärt sig svenska. Han har gått i skolan. Han är ung och stark och vill inget annat än att börja jobba, försörja sig själv och bli en nyttig samhällsmedborgare. Och han är livrädd för att resa till Afghanistan, där han inte känner någon och inte vet hur livet fungerar. Migrationsverket har gjort bedömningen att hans asylskäl inte är tillräckliga och att läget visserligen är allvarligt i Afghanistan, men inte så allvarligt att alla afghanska medborgare har skyddsskäl.

Under de senaste dagarna har Sverige fått hård kritik för hur man behandlar ensamkommande. Amnesty har uttalat att utvisningarna av ungdomar till Afghanistan bryter mot internationell rätt och mänskliga rättigheter. Även Nils Muižnieks, som efterträtt Thomas Hammarberg som Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, uppmanar svenska myndigheter att se till barnens bästa, att hellre fria än fälla om det finns osäkerhet om åldern och att inte utvisa någon som inte har ett familjenätverk eller säker miljö i Afghanistan. Det rapporterade TT i går.

Det svenska utrikesdepartementet avråder med anledning av säkerhetsläget från alla resor till Afghanistan sedan 2006 och avrådan gäller tills vidare. Dagens Nyheter skriver i sin artikel om Yasin och de andra ungdomarna att också Röda Korset avbrutit i stort sett alla sina insatser i Afghanistan på grund av att våldet blivit för omfattande. På Facebook bevakar den partipolitiskt och religiöst obundna sidan Hopp till Kabul vad som händer med de som deporteras till Afghanistan, i samarbete med den lokala organisationen Afghanistan Migrants Advice & Support Org (AMASO). Även tidningsprojektet Blank Spot Project har engagerat sig i ungdomarnas öde. De vill skicka ett reportageteam till Afghanistan.

Och nu när flyget snart är planerat att lyfta från Landvetter mot Afghanistan via Wien, med flight PVG 6221 som är inhyrt av Migrationsverket för deportationen, oroar sig Yasin Mohammadis svenska pappa och mamma just oerhört för hur det ska gå för honom när han kommer till Afghanistan.

– Han har inga släktingar i landet och inga band till Afghanistan. Vi vet inte hur han ska kunna klara sig där.


Redaktionen

redaktion@skarpnacksnyheter.se
2017-10-10 kl 07:58

Uppdatering kl 20:28: Yasin Mohammadi ska ha fått muntligt besked om att han inte ska åka med planet ikväll. Läs mer här