De berättar sin och sin utvisningshotade pojkes historia i Tv4 lördag morgon

Yasins svenska familj samlad runt köksbordet i Skarpnäck. Foto © Aminata Grut

AKTUELLT • Lördag morgon kan ni se Skarpnäcksborna Jan-Åke Eriksson och Kajsa Lindqvist berätta i Tv4:s morgonprogram om hur deras familj kastats mellan hopp och förtvivlan under kampen för att deras son Yasin ska få stanna i Sverige. Efter nyheterna klockan åtta ska de intervjuas, är det meningen. 

Efter det omtumlande beskedet i tisdags, om att utvisningen ställts in i sista minuten, fick Yasin stanna i förvaret i Kållered utanför Göteborg. Det är alltså lite svårt för familjen att besöka honom, men de pratar med varandra varje dag via Facebook och telefon.

– Vi skrev till varandra nyss och sa godnatt, berättar Jan-Åke när vi besöker familjen på fredagskvällen.

Alla i familjen hoppas såklart att få hem Yasin igen. Han har blivit som en bror. Men ingen vet riktigt vad som ska hända nu.

– Om det kan hjälpa att vi berättar vår och Yasins historia så gör vi det, säger Kajsa. Vi vill också berätta om hur fullständigt galet vi tycker att det är att vi först tar emot ungdomar som kommit hit på flykt, låter dem lära sig svenska, anpassa och rota sig och få framtidshopp. För att sedan krossa det hoppet och skicka iväg dem till ett land där många av dem inte ens har bott. Vår pojke Yasin har inte bott i Afghanistan sen han var fem år. Han är uppvuxen som flykting i Iran. Och han är 16 år.

Syskonen Ismael, Elvis, Aron och Ilon åkte med till Göteborg och firade Yasins födelsedag på förvaret i Kållered förra veckan, några dagar innan utvisningen skulle äga rum. Nu har de gett klartecken till föräldrarna att medverka i Tv4 och de tänker åka med och titta på.

– Självklart, säger barnen.

Redaktion
2017-10-13 kl 23:00, uppdaterad 14/10 kl 16:26
redaktion@skarpnacksnyheter.se

Relaterat
Utvisningshotade afghaner får ny chans, Tv4 11/10 2017
Yasins utvisning stoppades i sista stund, GP 11/10 2017
De kämpar in i det sista för sin son som ska utvisas, Skarpnäcks Nyheter 10/10 2017

 

Missade ni morgonprogrammet?
Här kan ni se intervjun i Tv4 morgon.