– Utifrån det arbete vi bedriver och den kontakt vi har med de boende känner vi inte igen den bild som ges av Östberga i viss media just nu. Det säger Andreas Gran, gruppchef på lokalpolisområde Globen i ett meddelande.
Under fredagen den 6/10 la polisen vid Globen ut ett meddelande på Facebook och på polisens hemsida, där de ger sin bild av situationen när det gäller gängkriminalitet i Östberga och övriga Stockholm. Meddelandet kan ses som ett svar på den artikel som publicerades nyligen av tidningen Expressen, där Östbergahöjden beskrivs som ett samhälle där demokratin är under hot, där boende och kommunanställda tystas och vissa tvingas fly undan hot och trakasserier från ett kriminellt nätverk.
Östberga – ännu ett område där kriminella har makten? https://t.co/439xZ6Cn4v #expressen
— Tommy Nyman (@TommyNyman1) September 30, 2017
Inte bara polisen men också de boende i Östberga har reagerat kraftigt på artikeln. I en intervju med tidningen Stockholm Direkt säger flera Östbergabor att de inte känner igen sig i Expressens beskrivning. Tvärtom verkar det finnas en framtidstro. Det ska byggas ett allaktivtetshus i centrum, Fryshuset har engagerat sig i området och det ska byggas fler bostäder. Enligt Stockholm Direkt har även bostadsägarnas intresseförening i Östberga, Föreningen Brief, skickat ett brev till Expressens chefredaktör Thomas Mattsson där de kräver ett svar vad de anser är rena sakfel i artikeln och svartmålning av området.
Även polisen ansluter sig nu alltså till den bilden. Utvecklingen går åt rätt håll i Östberga, anser de. Polisen arbetar aktivt med bekämpning av illegala vapen och narkotika. Den kriminella grupperingen i Östberga har blivit mindre synlig, de är färre och den öppna narkotikaförsäljningen i området har till stor del störts ut de senaste åren, skriver polisen i meddelandet.
– Antalet bilbränder, som många i området har upplevt som ett stort problem, har minskat rejält det senaste året och färre individer hänger i centrum på kvällarna. Även om det finns mycket kvar att göra är Östberga betydligt lugnare nu än för ett par år sedan, säger Andreas Gran, gruppbefäl vid Globenpolisen i texten.
Starka reaktioner i Östberga efter uppmärksammad artikel @StockholmDirekt https://t.co/6E3WGJysQ4 pic.twitter.com/zhpRce29it
— StockholmDirekt (@StockholmDirekt) October 5, 2017
Stockholm stads senaste trygghetsmätning visade att det i både Östberga och flera andra områden i Söderort finns en oro över att gå ut på kvällen, på grund av rädsla för våld eller överfall i den offentliga miljön. Journalistiska och politiska insatser har inte direkt bidragit till att öka känslan av trygghet för de som bor i Söderort.
Senast i våras publicerades en artikel i Stockholm Direkt som beskrev nuläget som att det ”rasar” en ”våldsam konflikt mellan gäng i Östberga och Bredäng”. I onsdags gjorde tre politiker från Liberalerna ett debattinlägg i Expressen, där de kräver att Stockholms stad ska anställa minst 200 trygghetsvakter med ordningsvaktsförordnande, eftersom kriminella ”har en fredad zon i Östberga och tentakler som sträcker sig ut i Älvsjö och i resten av södra Stockholm”. Även krönikören Britta Svensson skriver ett inlägg i debatten där hon undrar om det överhuvudtaget går att rädda Östberga, eller andra områden ”som präglas av mord, våld och kriminella nätverk”.
Den enda som har något positivt att säga i Expressen är en annan krönikör, Federico Moreno. Östberga går visst att rädda, skriver han. Med fler mötesplatser i socialt utsatta områden kan de boende ta tillbaka gatorna och torgen och skapa ett nytt samhälle.
Så här ska ingen behöva leva i Sverige – men socialt utsatta områden går att rädda, skriver @moreno_federicohttps://t.co/r7prsfi5mr pic.twitter.com/glbxf1cDZb
— Expressen (@Expressen) September 30, 2017
Och polisen håller med. De samarbetar aktivt med bland annat kommunen, sociala myndigheter och bostadsbolag för att göra Östberga säkrare, säger de i sitt meddelande. De skriver också att alla kan bidra i trygghetsskapande arbete. Vuxennärvaro på gator och torg är en effektiv åtgärd för att förebygga brott och ordningsstörningar. Och polisen behöver hjälp med tips och iakttagelser, foton och filmer för att kunna utreda händelser och lagföra de som begår brott.
– Det tar lång tid att vända känslan av otrygghet. Polisen finns här men arbetar inte alltid synligt för att störa den kriminella verksamheten. Hittills i år har det varit en skjutning och ett mord i Östberga. Vi måste fortsätta att gemensamt med övriga samhällsaktörer samordna våra insatser, säger Tony Sörensen, lokalpolisområdeschef Globen, avslutningsvis i uttalandet från polisen.
Vi tar för givet att samma sak gäller även i Skarpnäck, som snart får en egen så kallad kommunpolis. Efter polisens omorganisering 2015 har Skarpnäck länge fått dela kommunpolis med Farsta, vilket inte direkt har underlättat det förebyggande arbetet.
Text: Aminata Grut
2017-10-07 kl 07:21
redaktion@skarpnacksnyheter.se