Prisas för att ha gett romer rätt om skånskt polisregister

""
foto © Aminata Grut

AKTUELL • Får Katarina Taikon-priset. Fred Taikon och dottern Mia Taikon var i fyra år bland de målsägande i ett fall som drivits av Civil Rights Defenders. Fallet gällde det så kallade ”kringresanderegistret” som upprättats av Skånepolisen. Det var olagligt och alla de som registrerats har rätt till ersättning, enligt domen i hovrätten. Flera som varit olagligt registrerade bor i Skarpnäck.

Det utdömda skadeståndet är det största någonsin som svenska staten tvingats betala ut för en enskild händelse. Cirka 4 800 personer, varav över 1 000 barn, ingick i registret.

Nu är Fred Taikon en av tre som får ta emot en utmärkelse för just detta envisa arbete för rättvisa, årets Katarina Taikon-pris som delas ut den 3 oktober. Priset ska varje år uppmärksamma och belöna personer som genom sitt arbete stärker och skyddar de mänskliga rättigheterna i Stockholms stad. Årets två andra pristagare är aktivisten Maria-Teresa Asplund, som får priset för sin ständiga närvaro vid manifestationer till försvar av mänskliga rättigheter och nätverket #vistårinteut för arbetet kring ensamkommande barns och ungas situation.

Fred Taikon har varit aktiv för Romers rättigheter länge, han är ansvarig utgivare för den romska tidskriften É Romani Glinda och var aktuell i Skarpnäck för bara några veckor sedan som konferencier under de romska dagarna på Skarpnäcks Kulturhus.

Hur känns det nu att ha fått det här priset?
– Jättefint, det är ett enormt erkännande för det arbete vi har gjort tillsammans med Civil Rights Defenders och vi delar priset med alla romer som arbetar i närheten av oss i organisationen É Romani Glinda. Det är ju unikt att vi har vunnit över staten i två instanser, men skönt att det ändå finns en rättvisa, att domarna har förstått att det här var inget annat än ett etniskt register.

Har alla de som varit registrerade anmält att de vill ha skadestånd?
– Nej, det tror jag inte. Vi hör fortfarande av personer som undrar om de varit med i registret. När Justitiekanslern, JK, började betala ut ersättningar under 2014, då var det bestämt att alla som registrerats skulle få 5 000 kronor var. Men efter hovrättsdomen i år har alla fått rätt till ett högre skadestånd på totalt 35 000 kronor och de utbetalningarna har JK, sagt skulle börja under september. Nästan 4 800 personer har varit registrerade så det kommer att kosta polisen många miljoner.

Och nu får du och två andra dela på prispengar, 100 000 kr, hur känns det?
– Det är inte prispengarna utan erkännandet som är det viktiga. Jag trodde aldrig att man skulle dela ut priset två år i rad till en rom. Förra året fick ju artisten Hans Caldaras dela priset med Läkare utan gränser. Det känns väldigt hedrande.

text & foto: Aminata Grut
kl 07:15, senast uppdaterat 171001 kl 22:00

FAKTA: Katarina Taikon-priset instiftades 2015 av Stockholms stad och delades ut första gången 2016. Prissumman är 100 000 kronor. Priset delas ut 3 oktober, årsdagen för Katarina Taikons bok ”Zigenerskan” som gavs ut 1963. Läs mer om priset här (länken öppnas i ett nytt fönster).

Relaterat:
Årets Taikonpristagare utsedda, (Metro 27/9 2017)
Kringresanderegistret visade inte brottslighet, det var en enorm kartläggning av romska släktband, (Dagens Nyheter 16/9 2017)
JK:s sidor om registret och ersättning (öppnas i nytt fönster)
De arbetar för att alla ska få sina skadestånd (Dagens Juridik 31/5 2017)
Största skadeståndet någonsin för romregistret (Aftonbladet 24/5 2017)
Alla i romregistret får ersättning av JK (SVT 24/5 2017)
”Vi har inte ens fått en offentlig ursäkt” (Sveriges Radio 22/11 2014)
Romska dagar i Skarpnäck