”Vi trygghetsvandrar i Skarpnäck fem dagar i veckan”

foto © Skarpnäcks Nyheter

Visste du att det finns trygghetsvärdar i Skarpnäcks gård och Bagarmossen, som känner de flesta av ungdomarna och många familjer i området och som du kan nå via en jourtelefon om det är stökigt eller om du känner dig otrygg och vill ha sällskap hem från tunnelbanan?
Trygghetsvärdarna är en del av det så kallade Skarpnäckslyftet och är anställda av stiftelsen På rätt spår. De är ute fem kvällar i veckan, går ronder i Stockholmshems fastigheter och på allmänna ytor utomhus. De jobbar också med förebyggande insatser för främst unga vuxna.

Stefan Nilsson är verksamhetsansvarig vid stiftelsen På rätt spår och arbetsledare för trygghetsvärdarna i Skarpnäck och Bagarmossen. Han tycker inte att det finns anledning att vara överdrivet orolig efter sommarens händelser

– Jag har varit i området i nio år och visst, det händer grejer, men det är kontrollerbart. Skjutningen där en person dog var ju oerhört tragisk, men polisen, vi, det sociala har bra koll, även om vi inte når alla. Det är så lätt att vi pratar bara om de som gör dåliga saker. Och då blir det dåliga ännu dåligare. Rädslan gör att vargen kommer. Men det är otroligt få ungdomar som ställer till det för så många andra.

– Skarpnäckslyftet kom till 2009, för att det var social oro framför allt i Bagarmossen. Det var mycket skadegörelse och allmäna ytor ägdes av ungdomsgäng som hängde, en del av dem var ganska illa ute. Då valde Stockholmshem att delta i att starta Skarpnäckslyftet som sedan blev ett samverkansprojekt mellan stadsdelsförvaltningen, bostadsbolaget, polisen, skolorna, fritidsgården, kyrkan och en rad andra lokala aktörer.

– Det vår stiftelse gjorde då och fortfarande gör är att försöka erbjuda bra fritidssysselsättning för unga vuxna i utanförskap, identifiera vilka de är och vad de behöver. Fritidsgården i Bagarmossen är en del i det. I Skarpnäck finns det just nu ingen motsvarande lokal att mötas i.

Hur syns ni ute på byn?

– Vi har trygghetsvandringar fem kvällar i veckan, i Bagarmossen och Skarpnäck och i Stockholmshems alla fastigheter. Ronderar inne i husen och på de sociala ytorna. Rensar undan skräp från lastkajer och andra platser. Kan avvisa folk som hänger i portar där de inte bor, kan hjälpa till att prata med störande element utanför en port eller en lägenhet. Vi är där ungdomarna är och identifierar sociala problem som uppstår. Rapporterar fortlöpande till Stockholmshem och polisen, om skadegörelse och andra iakttagelser.

– Man kan om det har hänt något ringa till vår jourtelefon och få följe hem från tunnelbanan, få hjälp att prata med folk som stör på gatan eller gården, vi hjälper polisen och ambulanser att komma in i portar med mera. Vi kan också få direkta arbetsuppgifter av stadsdelen. Nu på fredag kväll är det till exempel utebio för ungdomar i Bagarmossen. Då är vi där och hjälper till med fyra trygghetsvärdar.

Boende pratar nu om att starta kvällsvandringar i Skarpnäck efter det som hänt i sommar, vad tycker ni om det?

– Alla preventiva insatser är goda insatser. Vuxna måste höras och synas och ta tillbaka allmänna ytor från ungdomarna. Och vi som är föräldrar måste ha koll på vilka ungdomarna umgås med och varför. Alltför stor oro är inte motiverad, men det är bra att ha koll. Och vi välkomnar alla vuxna som vill vara med och skapa trygghet. De kan till exempel vända sig till nattvandrarna.se som arbetar seriöst.

– Det anonyma samhället gör att det finns utrymme att bete sig på ett visst sätt, men när det finns många vuxna ute som ser vad som händer och hur ungdomarna och deras kompisar beter sig, så blir det svårare. Våra egna värdar är en blandning av vuxna och unga vuxna, som har ett stort nätverk, de är inga främmande personer och det gör att vi kan ställa andra krav på att agera vuxet.

Men informationen om vilka konkreta trygghetsskapande åtgärder som egentligen pågår i Skarpnäck och när, är inte så lätt att hitta?

– Ja det där får du fråga kommunen om, vilka åtgärder de har vidtagit för att nå ut med informationen. Stockholmshem har gjort utskick till sina hyresgäster, men annars måste man känna till oss och veta att vi finns.

text: Aminata Grut
2017-08-21 (senast uppdaterad 2020-08-21)

FAKTA

Skarpnäcks BRÅ • Stadsdelen har ett eget brottsförebyggande råd, som är indelat i tre lokala undergrupper, BagisBRÅ, KärrBRÅ och Skarpnäcks samverkansgrupp. De olika lokala grupperna består av representanter för stadsdelen, bostadsbolag, skola, fritidsgårdar, polis, kyrkan och en rad andra lokala aktörer. De träffas regelbundet och bidrar med sina nätverk och kunskaper i det så kallade Skarpnäckslyftet, där stiftelsen På rätt väg, SPRV, är den resurs som sedan flera år tillbaka arbetar praktiskt med förebyggande arbete på plats, i Bagarmossen och Skarpnäck. Skarpnäcks Brå nås via stadsdelens växel, tel: 08-508 15 000.

Jourtelefon • Trygghetsvärdarna från stiftelsen På rätt väg har en jourtelefon. Den är öppen när trygghetsvärdarna finns på plats, tisdag, onsdag och torsdag 18-00, samt fredag och lördag 18-02. Tel: 070-7272745.

Så känner du igen trygghetsvärdarna • Alla trygghetsvärdar har gröna jackor med bland annat Stockholmshems logga. Många bor i området.

Mötesplats för unga vuxna • Trygghetsvärdarna driver också en mötesplats i Bagarmossen, måndag-torsdag kl 18-22, i Bagisgården.

Stadsdelens enhetschef • Vid Skarpnäcks stadsdel finns en enhet för prevention, fritid och kultur. Enhetschef är Leif Bergström. Han är kommunens ansvarige när det gäller praktiska insatser och nås via stadsdelens växel, tel: 08-508 15 000.

Nattvandrarna.se • Seriöst arbetande och icke-vinstdrivande organisation som funnits sedan 1989. Alla lokala nattvandrare uppmanas att bilda en egen förening, som i sin tur blir en del av riksorganisationen Nattvandrarna i Sverige. Organisationens kansli har tel: 08-611 00 90 (vardagar 09.00-17.00). Nattvandrarna kan också nås via mail till info@nattvandrarna.se. eller via kontaktformulär på hemsidan.