På sikt ska staden kunna ta över sopsugen i Skarpnäck, det säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (mp) till tidningen Mitti. Men det kan ta ett år till, eller mer, innan något händer. Först ska det utredas hur ett övertagande kan gå till juridiskt och praktiskt, enligt artikeln.
Stockholm vatten och avfall (Svoa) fick år 2019 i uppdrag av kommunfullmäktige att vara huvudman för stationära sopsugsanläggningar men i år, enligt Mitti:s artikel, händer inget annat än att det startar utredningar kring övertagande av befintliga anläggningar. Utredningarna är förhoppningsvis klara under första delen av nästa år, dvs 2022 och först då kan samfälligheten få ett erbjudande om en lösning, skriver Jonas Dahllöf, enhetschef på Svoa, i ett mejl till Mitti.
Stoppet i Skarpnäcks sopsug har pågått sedan december 2019. Nu har lokalpolitiker i Skarpnäcks stadsdelsnämnd också reagerat på att boende särskilt under sommartid klagat över sopkärl som svämmar över, att råttor invaderar husen på fältet och att samfälligheten som äger sopsugen inte har avsatt pengar för reparationer. Stockholms stad bör ta över driften av sopsugen i Skarpnäck, eftersom den är bra för staden och gör klimatnytta, tycker de som uttalat sig, enligt tidningen Mitti.
”Om staden tar över finns Stockholm Vatten och Avfall som har möjlighet att förebygga sådana här saker. De kan sedan ta hyresavgift för nyttjandet av sopsugen. Vi vill se en tydlig tidsplan samt att en reparation påbörjas”, säger Kristina Kratz (v) till Mitti.
För den som vill veta mer, går det också att följa diskussionen i Facebookgruppen Levande Skarpnäck
Publicerat 22 mars 2021 kl 17:58
Tidigare artiklar: Stoppet i Skarpnäcks sopsug riskerar att bli långvarigt
Text: Aminata Grut