”Digital, mikrolokal nyhetssajt. På jakt efter stories, hangouts och bildspråk som berättar om de stora sammanhangen med utgångspunkt i det lokala”.


Det här är en lokal, fristående och politiskt obunden nyhetssajt
, med nyheter och reportage av och för Skarpnäcksbor, från främst Skarpnäcksfältet där redaktionen ligger, men även från andra delar av världen. Målet för sajten har varit att berätta om närområdet och vad som händer i hela Skarpnäcks stadsdel.

En viktig målsättning har varit att kunna bidra till en större trygghet i och kunskap om närsamhället – genom att publicera berättelser, bilder, fakta, nyheter och information om stadsdelen och alla oss som bor, pluggar och arbetar här. Och genom att lyfta fram personer som gör insatser för andra. Vi som drivit sajten ville låta människor berätta om sig själva och sina drömmar. Vi ville berätta om vilka verksamheter som pågår runt om i stadsdelen och ge utrymme för kultur, nöje, debatt och krönikörer.

Vi har publicerat reportage och nyheter då någon större händelse inträffat, sedan den 16 augusti 2017. Det blev en lite hastigare start än vi räknat med, på grund av det som hänt i vår ort. Vi har jobbat kontinuerligt på att utveckla sajten, materialet och våra samarbeten. Vi ville att innehållet ska vara intressant, enkelt att ta till sig och lika lätt att läsa på en dator som i mobilen eller på en surfplatta.

Redaktionen bestod när sajten grundades av yrkesaktiva journalister. Chefredaktör har varit Aminata Grut, tidigare på bland annat Ekot, Sveriges Radio och en rad andra nyhetsredaktioner. Grundläggande utgångspunkter för vårt arbete har varit att texter och reportage ska vara neutrala och baserade på bekräftade uppgifter, samt att vi ska utgå från principerna om demokrati och alla människors lika värde.

Vår utgivning har hittills skett helt genom ideella insater. Vi har inte haft några intäkter, sponsorer eller bidrag. Redaktionen är fristående och arbetet med tidningen har gjorts ideellt.

Från början stod Kinti productions förlag formellt som utgivare, men från och med mars 2019 har ansvaret tagits över av kulturföreningen Stagebeat. Om utgivningen ska fortsätta, hur ofta material ska publiceras och hur det hela i så fall ska finansieras på längre sikt är just nu oklart. Mer info kommer längre fram.

Tidningen har varit helt reklamfri, men det kan bli aktuellt att omvärdera det beslutet, eller att fråga läsarna om de är beredda att stödja arbetet ekonomiskt. Det kan även hända att reportage vi publicerar här också syns i andra medier.

Besök oss gärna igen!

Sociala medier
Du kan också gilla vår Facebooksida
följa oss på Twitter,
eller på Instagram,
eller maila:  redaktion [at] skarpnacksnyheter.se

På återseende!
Redaktionen